Конференција за квалитетот и сигурноста на храната

Од:

Конференција на тема „Треба да се отвораат очите, да се толкуваат разликите и да се внимава при изборот на храната“ организира денеска во Скопје компанијата „Перутнина Птуј“ АД Словенија.

– Постојано треба да се истакнува дека разликите во квалитетот на храната може да бидат многу големи. Тоа што го гледаме на полиците во маркетите доаѓа од различни средини и од различни производствени процеси. Иако навидум станува збор за исти прехранбени производ, разликата во квалитетот е голема, велат од компанијата.

Освен за квалитетот и сигурноста на храната, на конференцијата ќе стане збор за примерите на добри практики и за парадоксите во развојот на големите глобални компании за преработка на прехранбени производи кои, според „Перутнина“, се насочени само кон намалување на трошоците на сметка на квалитетот.

Предвидени се обраќања на раководството на Перутнина Птуј АД Словенија, директорот на Перутнина Птуј Дооел Скопје Стефан Шишовски и на професорот Драгослав Коцевски од Факултетот за земјоделски науки и храна.

Би можело да ве интересира

Поради инфлација, секој трет самохран родител во Британија прескокнува оброци

Горан Наумовски

(ВИДЕО) Внимавајте: Напивка за слабеење, суплементи за црниот дроб, млеко, чоколади – повлечени како небезбедни

Анита Петровска Рајковиќ

СДСМ: Промоција на македонските вина, храна и туризам преку Отворен Балкан

Светската криза со храна ќе се влошува, луѓето плаќаат повеќе за основните потреби насекаде

А1он

Научниците тврдат: Доколку дојде до нуклеарна војна, Австралија и Аргентина ќе имаат најмногу храна

А1он

Втор ден Отворен Балкан во Тирана: Обезбедување храна и струја пред почетокот на кризната зима