Комората на извршители: Примената на Законот за извршување продолжува од 24 јули

Од:

Целосната примена на Законот за извршување продолжува од 24.07.2020 година, 30 дена по престанување на вонредната состојба, информираат од Комората на извршители.

– Согласно Уредба со законска сила за примена на Законот за извршување за време на вонредна состојба (Службен весник бр. 86 од 01.04.2020 година) е предвидено дека Законот за извршување (Службен весник бр. 72/16,142/16,233/18 и 14/20) нема да се применува од денот на влегување во сила на уредбата со законска сила до 30 јуни 2020 година, a согласно Уредба со законска сила за изменување и дополнување на Уредбата со законска сила за примена на Законот за извршување за време на вонредна состојба (Службен весник бр. 156 од 12.06.2020 година) се менуваат зборовите од првата Уредба „до 30 јуни” со зборовите „заклучно со истекот на 30 дена по престанувањето на вонредната состојба”, стои во соопштението од Комората на извршители на РСМ.

Од Комората посочуваат дека согласно последната Уредба со законска сила за измена и дополнување на Уредбата со законска сила за примена на Законот за извршување, важењето на Уредбата е уште 30 дена по престанувањето на вонредната состојба, а која заврши на 23.06.2020 година, што значи дека од 24.07.2020 година продолжува целосната примена на Законот за извршување.

Би можело да ве интересира

ВИДЕО: Очаен Русин уби двајца извршители кои дошле да му го исфрлат семејството на улица

Жарко Настоски

Извршителите се пофалија: Граѓаните и фирмите се финансиски дисциплинирани, тоа е наша заслуга

Жарко Настоски

Извршителите предлагаат привремено да се деблокираат сметките на граѓани што добиле државна помош од 6.000 денари

Жарко Настоски

„Стоп за грабежот“: Ветинг на судиите и враќање на извршителите во судот

Ландов

Извршителите следна мета на македонските хакери: Вие сте на ред, спремете се

Искра Манојлоска

Извршителите продолжуваат со извршување на наплата на долговите

Ана Ололовска