Коалиција Менуваме: Дали Градот Скопје донел одлука за забрана на влез на лицата со попреченост кои имаат кучиња сервиси во јавниот превоз

Од:

Од Коалицијата „Менуваме“ денеска реагираат на, како што велат, свесно кршење на законот, Конвенцијата за правата на лицата со хендикеп на ОН и Уставот на Република Северна Македонија, со тоа што на лицата со телесна попреченост не им се дозволува да влезат во возила на ЈСП со своите кучиња кои им помагаат во движењето.

– Денеска на Александар Велевски, кој е лице со телесна попреченост во количка и неговиот четвороножен сервис куче Бен, не им било дозволено да го користат јавниот превоз. По наредба на Градот и градоначалничката донеле одлука лицата со попреченост кои имаат куче сервис да не бидат пуштени во јавниот превоз т.е. во возилата на ЈСП, се вели во денешното соопштение од Коалицијата Менуваме.

Од оваа Коалиција прашуваат дали има и каква е таа одлука, како и зошто таа не е објавена на страната на Градот Скопје.

Коалицијата Менуваме јавно бара објаснување од Градот Скопје и градоначалничката да се изјаснат за настанатата ситуација, а најавува дека ќе се обрати до канцелариите на ОН, ОБСЕ, и на Делегацијата на ЕУ во земјава.

Би можело да ве интересира

Уставен ја укина одредбата од законот според која на лицата со тешка попреченост над 65 години не добиваа парична помош

Орце Костов

Владата ја усвои Новата Национална стратегија за правата на лицата со попреченост 2023-2030

Трибина на ВМРО-ДПМНЕ: Се загуби 70-годишната траекторија во образовниот процес на лицата со попреченост

МТСП: Лицата со попреченост заслужуваат подеднакво можности за развој, затоа оваа Влада континуирано инвестира и во социјалната заштита

Коалицијата „Менуваме“ бара лицата со попреченост да бидат дефинирани во Уставот

Влада: Започнува процесот за креирање на нова Национална стратегија на лицата со попреченост

А1он