ЈП Водовод и канализација: Водата во Скопје квалитетна и безбедна за пиење

Од:

Водата во Скопје е безбедна за пиење, покажуваат податоците од мострите од 157 примероци за физичко-хемиска и 157 за микробиолошка анализа на вода за пиење земени од 49 мерни места во Градот Скопје.

Од ЈП Водовод и канализација – Скопје информираат дека извештајот за квалитетот и безбедноста на водата за пиење изработен во периодот од 10 до 14 од Секторот за санитарна контрола, кој е всушност прва лабораторија во државата која го акредитира своето работење според стандардот ИСО17025:2018.

-Согласно добиените резултати од испитувањата, сите примероци ОДГОВАРААТ на Правилникот за барања за безбедност и квалитет на водата за пиење (Службен весник на РМ, бр.183/18), се наведува во соопштението на Јавното претпријатие.

Би можело да ве интересира

Со три капки лимон скопската вода е лесна за пиење, мит е дека не е безбедна за бубрежно болните

Маја Илиевска-Пачемска

ВИДЕО: 800 илјади луѓе во Газа немаат пристап до вода за пиење

Со дотраени цевки и „дупки“ во скопскиот водовод губиме и до 60 отсто од водата за пиење

Бактеријата ешeрихија коли најдена во половина од примероците од неисправната вода за пиење, докторите алармираат за последици по здравјето

Заматена водата од чешма во Тетово, не се препорачува да се пие

Жарко Настоски

Загадена водата за пиење во Струга

Жарко Настоски