Грковска: Судиите и обвинителите мислат дека се политичари, одлуките ги носат врз основа на политичка проценка

Од:

Вицепремиерката задолжена за политики за добро владеење, Славица Грковска изразила резерва на седницата на Влада во однос на некои членови од измените на Кривичниот законик поради реакциите во јавноста дека тие ќе се ефектуираат на актуелни случаи и ќе ги амнестираат од одговорност некои политичари за кои се водат судски постапки за злоупотреба на службена должност и за злосторничко здружување.

– Повторно доаѓаме до прашањето на ефикасноста на правосудниот систем затоа што и со сегашните решенија имаме ситуација одредени случаи да застарат посебно кога се работи за политичари. Ја следам реакцијата на професионалната јавност дека не секогаш висината на казната е најдобриот механизам за преземање мерки, но некогаш имам впечаток дека обвинителите и судите дека се ставаат во поголема улога од политичарите. Прават политичка проценка пред да донесат одредена одлука. Свесни сме дека имате по девет месеци чување на предмети во фиока
– рече Грковска и повика на правосудниот систем ефикасно и непристрасно да си ја заврши својата работа.

Околу наводната злоупотреба на европското знаменце во одредени ситуации, вицепремиерката вели дека е лоша пракса и дека се уште стои на истиот став од претходно.

Би можело да ве интересира

Грковска за ставањето на Анѓушев на „црната листа“ на САД: Очекувам домашните и меѓународните институции да ги преземат неопходните мерки согласно укажувањата

Катерина Ѓуровски

Кржалоски: На пола милион граѓани им било побарано мито, само четири судски пресуди се однесуваат на поткуп

Ние сме мала земја со многу јавни тајни и малку разрешници, кажа Грковска на дебата за Законот за конфискација

Дамева: Судии одат на увид со возила на странки, недолично е и отвора сомнеж за пристрасност

Орце Костов

Адеми не отиде во Судски совет: „Политички притисоци во судството има и тоа го потврдуваат и меѓународни институции“

Александар Тодески

Секој што бил прислушуван сам ќе треба да тужи: Кривичен суд ги праќа на граѓанска постапка откако предметот застаре

Александар Тодески