Град Скопје со дрон трага по потенцијалните загадувачи

Од:

Градот Скопје во соработка со здружението ЕРГОС Скопје започна еко дрон патрола, односно прелети со дрон низ територијата на Скопје во потрага по потенцијални загадувачи, огнови на отворено и можни создавања на диви депониии.

Во рамките на оваа соработка, ЕРГОС Скопје во партнерство со Центарот за одржлив развој Елипса досега реализицираше 12 прелети со еко дрон над земјоделските површини во околината на градот и не е забележано ниту едно палење на стрниште или создавање на нова дива депонија. Следното прелетување со дрон ќе се направи во текот на следната недела и дел од прелетите ќе се емитуваат во живо на официјалната фејсбук страницата на Град Скопје.

Еко дрон патролите ќе вршат прелети во текот на месеците септември, октомври и ноември со цел во текот на овие три месеци кога завршуваат земјоделските активности во атарите на градот да ги откријат и евидентираат загадувачите во Скопје.

По извршените прелети со дрон над околината на градот, снимките и фотографиите се предадат како материјали на инспекторите во Град Скопје за тие да можат веднаш да реагираат на терен, да поднесат пријава и да ги гонат потенцијалните загадувачи.

Овој проект е дел од Програмата за активностите на Град Скопје од областа на соработка со здруженија на граѓани и фондации за 2020 година.

„Целта на еко дрон патролата е се подобри животната средина со зголемување на мотивацијата, но и активно вклучување на локалното население, пред се земјоделците од околината на Скопје, во процесот на унапредување на животната средина и спречување во загадување на воздухот, водите, почвата и јавни зелени површини“, велат од Град Скопје.

Би можело да ве интересира

Отров од Југохром истекува во Вардар, се чека тендер за поправка на пречистителната станица

Жарко Настоски

Шилегов објави „пред и потоа“ видео од стационарот „Лајка“

Ана Ололовска

Улицата „Никола Карев“ пуштена во сообраќај со нов простор за велосипедистите

Ана Ололовска

Шилегов: Во автобусите се почитува мерката за исполнетост на капацитетот, ќе ги чекаме препораките на Комсисијата и соодветно ќе одговориме

Ана Ололовска

ВИДЕО: Пуштен во употреба нов велодром во Градски парк

Ана Ололовска

Улиците „Лазар Личеноски“ и „Востаничка“ од утре отворени за користење

Ана Ололовска