Град Скопје ќе формира јавно претпријатие за урбанизам „Кензо Танге“

Од:

На предлог на градоначалничката Данела Арсовска, Советот на Град Скопје на денешната седница, врз основа на член 36 од Законот за локалната самоуправа, според Законот за јавни установи и Закон за урбанистичко планирање, донесе Одлука за основање на Јавна установа за урбанизам на Град Скопје КЕНЗО ТАНГЕ информираат од Град Скопје.

dobivaj vesti na viber

Целта на основањето на Јавната установа за урбанизам е подигање на стандардите и квалитетот на вршењето на работите од урбанистичкото планирање, како и за обезбедување на оптималните услови за вршење на дејноста уредени со Законот за урбанистичко планирање, а едновремено ќе се елиминираат постапките на надворешни јавни набавки и тендери за проектирање на објекти на Град Скопје.

Јавната установа за урбанизам покрај дефинираните надлежности согласно со Националната класификација на дејности ќе учествува во изработка и донесување на генерален урбанистички план на Град Скопје, спроведување и следење на спроведувањето, ќе изработува урбанистички планови и урбанистички проекти и учествува во нивното донесување, спроведување и следење на спроведувањето, изработка стручна ревизија на урбанистички планови и урбанистички проекти согласно условите за вршење на ревизија пропишани со закон, изработува проектно-техничка документација за инфраструктурни и супраструктурни објекти, како и надзор над имплементација на истите, изработува студии, експертски елаборати и програми поврзани со планирањето и уредувањето и просторниот развој на градот.

Воедно врши одржување и ажурирање на базата на просторни податоци за своето подрачје, следење и анализа на спроведувањето на урбанистичките планови, изработка извештај за состојбите во просторот, изработка на основни и сообраќајни проекти, учество во создавање на оценката за просторниот развој и учество во создавање на програмата за донесување на урбанистички планови.

Покрај ова, оваа установа ќе остварува соработка со надлежните институции за планирање на просторот при изработувањето на просторни планови од нејзина надлежност.

Јавната установа се организира на начин кој ќе овозможи Градот Скопје да обезбеди услови и стратешки поголемо влијание за рамномерен просторен развој на градот, рационално уредување и користење на просторот и услови за хумано живеење и работа на граѓаните, одржлив развој, заштита и унапредување на животната средина и природата, заштита на културните и историски вредности, јавност во постапката за донесување и спроведување на плановите, усогласеност со нормативите и стандардите за просторно и урбанистичко планирање, при што и работењето на Јавната установа ќе се заснова на принципите на стручност, професионалност, транспарентност и одговорност во работењето и постигнатите резултати.

Би можело да ве интересира

И директорот на Паркови и зеленило даде оставка: Политичкиот амбиент во Град Скопје нема да ми дозволи успешно да менаџирам со претпријатието

Ана Ололовска

(ВИДЕО) Арсовска ги „тресе“ директорите кои заминаа: Не се плашам

Кристијан Ландов

(ВИДЕО) Арсовска нема мислење за Груевски, а билбордите за Мицкоски не ги нарачала: Немам таква моќ

Кристијан Ландов

(ВИДЕО) Арсовска: Дали ќе биде подобро или полошо во Скопје, времето ќе покаже

Кристијан Ландов

ВМРО-ДПМНЕ: Новиот директор на Водовод контра Арсовска – Комисијата за пречистителната станица не се менува, тогаш и градоначалничката признава дека Перински е чист

Ана Ололовска

(ВИДЕО) Ристевски од КСОМ: Данела се реваншира преку работници кои цел ден работат со фекалии

Орце Костов