Фонд за здравствено осигурување: Осигурениците може да ги остварат своите права преку подрачните служби, лекарските комисии работат непречено

Од:

Фондот за здравствено осигурување, чија веб страница беше хакирана, денеска информираа дека осигурениците можат да ги остварат правата преку подрачните единици на Фондот. Покрај ова, граѓаните можат да се обратат и телефонски преку јавни објавените линии за информации во подрачните единици.

– Барања за нови породилни боледувања исто можат да се поднесат директно преку подрачните единици на Фондот, тимовите работат 24/7 на справување со предизвиците и нивно отстранување во најбрз можен рок, приоритет се дава на најбрзо можно враќање во функција на системот за исплата на боледувањата, породилното и рефундациите, велат од Фондот за здравствено осигурување.

Оттаму информираат дека пациентите ќе можат и понатаму непречено да се лекуваат на сите клиники, како и преку матичните лекари кои можат да вршат прегледи, да издаваат упати и рецепти кои се подигнуваат во аптеките без застој.

– Непречно функционират и лекарските комисии, со запазување на законски предвидените рокови согласно проценката од страна на членовите на комисиите кои можат да бидат соодветно продолжени. Воедно, непречено се остваруваат и правата поврзани со итните ортопедски помагала. Во интерес на прецизно информирање на граѓаните, во најбрз можен рок, и штом се утврдат повеќе информации, граѓаните ќе бидат навремено известени, велат од Фондот.

Линк до веб страна на контактите на Подрачните служби: (https://fzo.org.mk/podrachna-sluzhba-fond-za-zdravstveno-osiguruvane-na-makedonija)
Линк до фејсбук објава со контактите на Подрачните служби:
https://m.facebook.com/story.php?.

Би можело да ве интересира

Манасиевски: УМС му подготви пакетче на директорот на ФЗОМ, топка, сет кофички и лопатки за да си заигра на убавите песочни плажи на Атлантикот

За Ковачевски, директорката на ФЗО била добар избор затоа што решила хакерски напад за само 14 дена

Орце Костов

За директорката е успех што системот на Фондот за здравство не беше во функција „само“ две недели

Орце Костов

Здравствените работници јануарската плата ќе ја добиваат постепено во следните 48 часа

Катерина Павлова-Николовска

Почнува исплатата на боледувањата, породилните отсуства, системот на Фондот профункционира

Ковачевски: Тимови од повеќе институции работат со странски експерти за решавање на хакерскиот напад во Фондот за здравство

Катерина Павлова-Николовска