Факултетот за безбедност-Скопје ќе соработува со Агенцијата за разузнавање

Меморандум за соработка која предвидува поголема интеракција на безбедносните институции и академската заедница денеска ќе потпишат директорот на Агенцијата за разузнавање на Република Македонија Зоран Иванов и деканот на Факултетот за безбедност-Скопје Никола Дујовски.

Факултетот и Агенцијата, меѓусебно ќе соработуваат и заемно ќе пружаат поддршка со цел размена на искуства, знаења, едукација и усовршување на кадри од областите во кои двете страни имаат кадровски и други потенцијали.

Основа на соработка е потреба од поголема интеракција на безбедносните институции и академската заедница, посебно делот кој образува кадри во областа на безбедноста и третира безбеднсни прашања од научно-истражувачки аспект. Воедно исполнување на законските норми кои бараат зголемена практична настава во образовните институции и тенденцијата на отворање на безбедносно-разузнавачките служби кон јавноста и во тие рамки кон академската заедница.

Во рамки на соработката, директорот на Агенцијата Иванов, на факултетот за безбедност ќе одржи предавање на тема „Промените во безбедносното опкружување на Република Македонија и глобалните предизвици и закани”.

Би можело да ве интересира

ОН: Најопасно место за жените е нивниот дом

Ерол Муслиу – нов директор на Агенцијата за разузнавање

Ана Ололовска

Сијарто: Безбедноста на Европа почнува во Турција

Објавена трилогија „Македонски безбедносни лавиринти“

Ана Ололовска

Доделени првите сертификати од програмата за стручно усовршување за разузнавање и анализа

Ана Ололовска

Регионална школа за безбедност: Потребно е обнова на сите безбедносни документи во Република Северна Македонија

Ана Ололовска