Европскиот суд ја прифати жалбата на разрешената судијка Лидија Неделкова

Од:

Европскиот суд за човекови права, смета дека поранешната судијка и претседателка на Врховниот суд, Лидија Неделкова, оправдано се жали за разрешувањето од судиската функција. Оформен е предмет, по кој, ќе се преиспитува законитоста на нејзиното разрешување од Судскиот совет, кој ваква одлука донесе минатата година.

dobivaj vesti na viber

За ова, известување добила и Неделкова, која е поучена дека и натаму може да доставува поднесоци кои би биле докази, во врска со нејзиното разрешување. Таа смета дека се повредени нејзините права и е незаконски разрешена, а откако во Македонија немаше каде да се пожали за да се преиспита одлуката, Европскиот суд за човекови права и беше единствена можност.

Жалбата, Неделкова ја поднесе девет месеци откако беше разрешена од судиската функција. Инаку, постапката против Неделкова се водеше по претставка од сега веќе разрешениот врховен судија Јово Вангеловски. Таа обвинуваше дека пријавите од Вангеловски поради кои таа не работи како судијка, биле поради нетрпеливост бидејќи му поднела кривична пријава за направени злоупотреби.

Неделкова поднесе и кривична пријава против поранешниот претседател на Судскиот совет Киро Здравев и двајца членови, која беше отфрлена. Здравев, пак, за разрешувањето велеше дека е направено поради ненавремено, немарно, несовесно извршување на работните обврски, повреда на Судскиот деловник односно Кодекс за судиска етика.

Би можело да ве интересира

ЕСЧП го суспендира разгледувањето на сите обвиненија против Русија

А1он

Европскиот суд за човекови права го скрати рокот за поднесување барања од шест на четири месеци

А1он

Историска одлука на Европскиот суд на правдата: Родителите од ист пол мора да бидат признаени како семејство

А1он

Европскиот суд за човекови права во Стразбур бара одговори од Владата за состојбата на Камчев информира неговата одбрана

Катерина Павлова-Николовска

Европски суд за човекови права бара Русија да ги признае истополовите бракови, Москва одбива

Советот за жалби при Врховниот суд ја одби како неоснована жалбата на Лидија Неделкова

Ана Ололовска