ДКСК: Владата и Апелациските судови не доставиле податоци за бројот на службени возила

Од:

Државната комисија за спречување на корупцијата (ДКСК) на својата веб страница објави листа на институции кои не ја исполниле законската обврска за доставување на податоци за моторните возила со кои располагаат, ниту доставиле информација дека не располагаат со службени возила, односно располагаат со службени возила опфатени со Уредбата за личностите и објектите што се обезбедуваат, видовите на мерки и активности и степените на обезбедување.

-Согласно со член 8-б став 2 од Изборниот законик, јавните фондови, јавните претпријатија и сите други правни лица што располагаат со државен капитал, се должни во рок од десет дена од денот на донесувањето на одлуката за распишување на избори, до Државната комисија за спречување на корупцијата, да достават податоци за бројот, видот, регистарската таблица и возната состојба на моторните возила со кои располагаат, се вели во соопштението на Антикорупциската комисија.

Согласно член 8-б став 5 од Изборниот законик, доколку горенаведените субјекти не ги достават податоците, од Државната комисија за спречување на корупцијата посочуваат дека покренуваат прекршочна постапка во рок од 15 дена од истек на рокот за доставување на податоците.

-Имајќи во предвид дека постои правна празнина, односно во Изборниот законик не се предвидени прекршочни санкции за непочитување на наведената обврска, ДКСК нема можност за покренување на прекршочни постапки по овој основ, се наведува во соопштението на ДКСК.

Би можело да ве интересира

ДКСК покренува иницијатива за утврдување одговорност за директорката и Управниот одбор на Академијата за судии и јавни обвинители

Горан Наумовски

Мицкоски на средба со Дрекслер: Заложбите на Владата на ВМРО-ДПМНЕ се евроинтеграциите, економски развој и борбата против корупцијата

А1он

„Владата дава 100 евра по жител за растеретување на инфлацијата“: Се шири нов линк за измама на граѓаните

Орце Костов

Кои се пратениците со кои ВМРО-ДПМНЕ дојде до парламентарно мнозинство: Со ЗНАМ во Влада ќе се обезбеди и двотретинско

Орце Костов

Џафер и Арсовска се скараа кој е надлежен да се искоси тревата во дворот на Владата

Орце Костов

(ВИДЕО) Мицкоски: Ги поставивме контурите на рамката врз која ќе ја градиме коалицијата

Орце Костов