Делегација за мониторинг на УНЕСКО во Охрид на средба со претставници на институциите и граѓанскиот сектор

Од:

Во Охрид попладнево зад затворени врати се одржува средба на Мониторигн-делегацијата на УНЕСКО со претставници на Владата и на Локалната самоуправа и на еколошки движења, невладини организации за заштита на животната средина.

Предвидено е на средбата да бидат презентирани реализираните активности во насока на исполнување на барањата на Реактивната комисија на УНЕСКО од 2017 година, како и извештајот за досега постигнатото по однос забелешките, меѓу кои прогласениот мораториум на легализациите на дивоградби, уривањето на дивоградбите во заштитеното подрачје, легислативата за спречување на понатамошна нелегална градба, како и донесениот План за управување со Охридскиот регион со Стратегиската оцена за влијанието врз животната средина за периодот 2019-2028 година.

Во агендата на мониторинг-мисијата на предвидено е делегацијата на УНЕСКО наредните денови да посети повеќе локации во градот и околината, со цел на лице место да се увери во состојбите, а ќе направи увид и во активностите во рамки на проектот за рехабилитација и санација на Колекторскиот систем за заштита на Охридското Езеро што е во тек.

Синоќа Владата го усвои Извештајот за степенот на реализација на препораките и преземените активности за зачувување на статусот УНЕСКО – Светско наследство на природното и културното наследство во Охридскиот регион.

Во документот се наведува дека во текот на извештајниот период е донесен Планот за управување со природното и културното наследство во Охридскиот регион (2020-2029) и е спроведена и Стратегиска оцена на влијанијата врз животната средина и културното наследство.

Изработен е инвентар на бесправно изградени објекти на територијата на Охридскиот регион со што се остварени предусловите да се премине на изработка на Оценка на влијанието врз животната средина (ОВЖС) и Оценка на влијание на културното наследство (ХИА).

Дополнително, отпочната е санацијата и рехабилитацијата на колекторскиот систем на Охридското Езеро.

На вчерашната седница Владата донесе и заклучок со кој Државниот инспекторат за градежништво и урбанизам се задолжува да изврши надзор над изградбата на градби од прва категорија на подрачјето на општините Охрид и Струга и да провери дали градежните инспектори ги извршуваат своите обврски согласно Законот за градење.

Би можело да ве интересира

Труење со хлор во базен во хотел во Охрид: Седуммина од кои две деца се во болница

Брзата помош ќе нема предност додека минуваат министри за Самитот на ОБСЕ: Животот на пациентот е помалку важен од тој на политичарите

Орце Костов

„Кучиња се дават во крв додека некој се радува на победа“: Помеѓу Охрид и Струга изграден ринг за борби

Орце Костов

Пред ноќен клуб во Охрид истепани момче и девојка

45-годишна охриѓанка пронајдена мртва

Ковачевски во УНЕСКО: Северна Македонија е мултикултурна реткост и придонесува во ефикасен мултилатерализам