ЦУК: Куче паднало во шахта и ги изгризало оптичките кабли, без интернет биле „Филип Втори“ и Поликлиника „Букурешт“

Од:

Денеска паднато куче во шахта ги изгризало оптичките кабли на „Македонски Телеком“ и без интернет од утрово, од околу 08.00 часот, останале дел од ПЗУ „Филип Втори“ и цела Поликлиника „Букурешт“ во Скопје.

Но, по јавувањето на 112 во ЦУК, специфичната невообичаена ситуација почна да се решава, при којашто вработените од Телеком не можеле безбедно да пристапат за решавање на дефектот во шахтата.

Конкретно, вработените од „Телеком“, по пријава дека нема интернет во тој реон, откако го лоцирале и пронашле проблемот за прекин на оптичкиот интернет, не се осмелувале да слезат во шахтата, каде што било и кучето и околу 15.00 часот се јавиле на Единствениот број за итни случаи 112 во Центарот за управување со кризи (ЦУК).

Дежурните од Секторот Е-112 и секторот СОК во ЦУК, бидејќи бил неработен ден не можеле да стапат со ЈП „Лајка“ од Скопје, па, покрај предвидените оперативни процедури, го премостиле проблемот. Тие ги поврзале активистите на Граѓанска иницијатива „Кане Корзо“ со вработените од Телеком за понатамошна заедничка постапка.

Потоа, кога завршило успешно и безбедно вадењето на кучето од шахтата, вработените од „Телеком“ се симнале и безбедно почнале да работат на отстранување на дефектот. Тие заедно со активистите од „Кане Корзо“ до дежурните во ЦУК пуштија видео и фотографии од невообичаената ситуација. Инаку, не се знаело колку време кучето било паднато во шахтата, тоа било безбедно извадено и згрижено од активистите.

Би можело да ве интересира

Возило излетало на железничка пруга, повредени се две лица кои ги извлекувале пожарникари

A1on

На дива депонија во Лисиче фрлени одрани животни

A1on

Десет работници од Непал исчезнале од Скопје и од Тетово за неколку часа

A1on

ДИТ по несреќите на двајца работници во Пробиштип: Преземени се мерките за безбедност од страна на рудникот и фабриката за акумулатори

Змии во населени места – Што да прават граѓаните ако наидат или бидат каснати од змија совети од ЦУК

(ВИДЕО) Падна потпорниот ѕид кај Детската клиника – никој не го санирал две години

Анита Петровска Рајковиќ