Чулев бара синдикатите да и се спротивстават на Владата, за одлука поврзана со наградите кои тој ги бара за вработените во МВР

Од:

Техничкиот министер за внатрешни работи, Наќе Чулев, повика полициските синдикати јавно да се спротивстават на одлуката на Владата која треба да ја донесе во врска со предложената награда од негова страна за вработените во МВР, а откако министерката за финансии, Нина Ангеловска, кажа дека предлогот за кратење на буџетот кој го поднел, не кореспондира со неговото сегашно барање. Чулев по изјавата на Ангеловска, посочи дека грижата на техничкиот премиер Оливер Спасовски за стандардот на полицајците и нивните плати завршил откако заминал од МВР.

За Оливер Спасовски и министрите во Владата маргинален е фактот дека полициските службеници, деноноќно и неуморно застанаа во одбрана на здравјето на граѓаните на нашата држава. Ги повикувам полициските синдикати јавно да се спротивстават на оваа одлука која Владата има намера да ја донесе, а која директно ќе нанесе штета на сите вработени во Министерството за внатрешни работи. Јас како Министер за внатрешни работи сум исклучително благодарен и понатаму ќе се заложувам полициските службеници да ја добијат наградата која следува“, пишува Чулев на социјалните мрежи.

По изјавата на Ангеловска дека Чулев поднел предлог за кратење на буџетот на МВР, тој напоменува дека тоа е направено по барање на Министерството за финансии, за потребите на буџетот.

„Ова кратење го направивме во најголем дел од ставката „капитални расходи“ и „стоки и услуги“ за истото да има најмал негативен ефект врз вработените во Министерството за внатрешни работи. Свесен сум дека пандемијата поврзана со Ковид 19 сериозно ги намали приходите во буџетот, но исто така убеден сум дека оваа награда е повеќе од заслужена и истата ќе влијае мотивирачки врз понатамошниот ангажман на полициските службеници поврзан со коронавирусот“, додава Чулев.

Би можело да ве интересира

За неносење заштитна маска 237 прекршоци во изминатото деноноќие

Ана Ололовска

Активни 3.526 случаи на заразени со Ковид-19, оздравеле 4.203 лица

Ана Ололовска

Четири нови случаи заразени и двајца излекувани од коронавирус во Кичево

Ана Ололовска

1830 активни случаи на коронавирус во Скопје, 300 во Чаир

Ана Ололовска

136 заразени со Ковид-19, починати се 6 лица

Ана Ололовска

МВР регистрира 251 прекршок за неносење маски

Ана Ололовска