Центарот за срцеви заболувања од Охрид ќе добие нова локација?

Од:

Во недоградениот објект на болницата за ортопедија и трауматологија Свети Еразмо во блиска иднина да биде сместен регионалниот центар за кардиоваскуларни заболувања од Охрид. Ова како опција го најави министерот за здравство Никола Тодоров при посетата на здравствените институции во Охрид. Објектот почна да се гради пред 20 години, но истиот во таква состојба стои сите овие години, односно од 1988 година.

„Снимање на објектот ќе направи и тим од Министерството за здравство, а потоа со помош на архитекти ќе видиме како најдобро истиот ќе го искористиме. Една од варијантите е овде да се префрли специјалната болница за кардиоваскуларни заболувања и ова во иднина да биде еден здравствен центар.Сакаме средствата кои ги обезбедивме од банката на Советот на Европа да ги инвестираме овде , а кои се во висина од 100 милиони денари. Сакаме ова што побрзо да го реализираме“, рече Тодоров.

Како опција во игра е и објектот на поранешната детска болница во Охрид, која беше затворена со намера на тоа место да се изгради елитен хотел. За објектот каде што сега е сместена болницата за срцеви заболувања во која се лекуваат пациенти од регионот се води судски спор со Сојузот на борци.

„Ние ги разгледуваме можностите за сместување на дејноста во еден современ објект.Една од тие опции е и зградата на поранешната детска болница, меѓутоа разгледуваме и други опции како што е зградата во Свети Еразмо. Тим од експерти се вклучени во изнаоѓање на најдобро решение.Во овој момент зградата во која ние ја обавуваме дејноста не ги задоволува стандардите за обавување на нашата дејност“, рече директорот на центарот за кардиоваскуласрни заболувања, Никола Бакрачески.

Би можело да ве интересира

ВМРО-ДПМНЕ: Толоманоски по пријавата е разрешен

Труење со хлор во базен во хотел во Охрид: Седуммина од кои две деца се во болница

Министерство за здравство: Одобрени дополнителни 1,6 милиони евра за Трикафта

Орце Костов

„Кучиња се дават во крв додека некој се радува на победа“: Помеѓу Охрид и Струга изграден ринг за борби

Орце Костов

Пред ноќен клуб во Охрид истепани момче и девојка

НСЗР бара подобри услови за работа на здравствените работници, најавени протести