Бугарски историчари: Цар Самуил и Охрид се бугарски, прва победа во историските спорови со Македонија

Од:

Двегодишната битка за одбрана на позицијата на Бугарија во историските спорови со Северна Македонија стигна до првата победа. Ова се наведува во ставот на Националната платформа „За Македонија“.

„Победа за бугарската историска наука! Двегодишната битка за одбрана на бугарската позиција во однос на историските спорови со Северна Македонија стигна до првата победа! Колегите во Скопје официјално го препознаа очигледното, кое и тие многу добро го знаеја. Цар Самуил е бугарски цар, учениците на Кирил и Методиј на покана на кнезот-крстител Борис-Михаил го ширеле својот збор низ целото бугарско кралство, Преслав и Охрид се бугарски книжевни центри. Сето тоа треба да биде запишано во детските учебници во РСМ“, велат во своето заедничко соопштение бугарските историчари.

Националната платформа „За Македонија“ ја формираа 19 историчари кои имаат тврди ставови во однос на прашањето за Македонија и ја бранат декларацијата која ја изгласа Народното собрание во Софија пред три години.

Тие сметаат дека при нивната посета во јуни на Европскиот парламент во Стразбур нивниот глас бил слушнат и нивните ставови биле вградени во францускиот предлог кој го прифатија двете земји.

„Сметаме дека посетата во јуни на Европскиот парламент во Стразбур на говорниците на Националниот круг „За Македонија“ професорите Николај Овчаров, Ана Кочева, Пламен Павлов и Спас Ташев, претставници на Бугарската академија на науките и Универзитетот Велико Трново „Св. Кирил и Методиј“. Ќе потсетиме дека токму во тоа време се слушаа гласови од владата на четирикратната коалиција дека „доста е со оваа историја“, „да им свртиме грб на историските проблеми“ итн. Но, нашите гласови се слушнаа и беа вградени во т. – наречен француски предлог, прифатен во двете земји.

Се надеваме дека и во иднина ќе продолжиме да ги браниме бугарските интереси во спорови за јазикот и за личности како браќата Миладиновци и Гоце Делчев“, се вели во соопштението на Националната платформа „За Македонија“.

извор: trud.bg

Би можело да ве интересира

Џафери не ја добил референдумската иницијатива за францускиот предлог: Ќе ви кажам кога ќе одговорам

Кристијан Ландов

Димитров од историската комисија: Македонија треба да направи сериозни измени во учебниците, но не е подготвена за промени

Орце Костов

(ВИДЕО) Бучковски: Русија стои зад антибугарските протести и желбата за одржување на референдум

Орце Костов

Да се побара престанок на важноста на Договорот со Бугарија- Извршниот комитет на ВМРО-ДПМНЕ ќе решава за референдумското прашање

Николај Милков: Пред да влезе во ЕУ, Македонија треба да се раздели со лажните парадигми во историјата

Орце Костов

Прифативме: Цар Самоил, Кирил и Методиј… потекнувале и твореле во големата бугарска држава

Орце Костов