Бројот на туристи во земјава намален за 71,8 отсто

Од:

Во периодот јануари – јуни 2020 година во однос на истиот период лани бројот на туристите е намален за 71,8 отсто. Кај домашните туристи намалувањето е за 64,8, додека кај странските за 74,8 проценти.

Како што соопшти Државниот завод за статистика, намален е и бројот на ноќевањата, за 71,3 отсто или за 64,1 процент кај домашните и за 75,3 отсто кај странските туристи.

Бројот на туристите во јуни 2020 година изнесувал 5.210, а бројот на ноќевањата 14.179.

Во однос на јуни 2019 година бројот на туристи бележи пад од 95,6 отсто, а бројот на ноќевањата од 94,6 прценти.

Бројот на домашните туристи во јуни 2020 година, во однос на јуни 2019 година е намален за 88,9 отсто, а бројот на странските туристи за 97,9 отсто. Бројот на ноќевањата, пак, на домашните туристи е намален за 90,1, а на странски туристи за 96,6 проценти.

Би можело да ве интересира

Во јули помалку странски туристи за 94,9 отсто

Ана Ололовска

Значително опаѓа посетеноста во Охрид и туристичките населби на брегот на Охридското Езеро

Ана Ололовска

Совети за патување со автомобил во време на корона кризата

Ана Ололовска

Туристичките работници бараат итно решавање на проблемите од Владата

Ана Ололовска

Во Албанија за седум месеци штетата во туризмот милијарда евра

А1он

На бразилски архипелаг можат да летуваат само лица кои прележале Ковид-19

А1он