Богоевски: Реформите во МВР и во државните институции носат професионалност и отчетност

Од:

Павле Богоевски денеска во изјава за медиумите рече дека за разлика од претходната практика на раководството на прикривање и заташкување на прекумерна употреба на полициска сила, денешното раководство на МВР експресно ги расчистува и истражува случаите на прекумерна употреба на полициска сила и незаконска примена на овластувања, а доказ за тоа биле и брзите расветлувања на случаите на полициско пукање во Струмица како и незаконската прекумерна употреба на полициска сила врз ненасилни демонстранти во Скопје.

– За разлика од неказнивоста, која што претходно постоеше во однос на полициските службеници и незаконската примена на сила, денес тие се еднакви пред Законот со останатите граѓани. Започнатиот процес на реформи и ослободување на заробените институции, секојдневно покажува дека полицијата мора и може да работи транспарентно, професионално, отчетно и во интерес на сите граѓани. Истовремено, сакам да напоменам дека воспоставувањето ефективни и ефикасни механизми на истражување на незаконска примена на полициска сила, но и сите други форми на незаконска и неоснована примена на полициски овластувања, никогаш не е завршен процес, односно дека секогаш може да биде подобро. Поради тоа, постојните механизми и законската регулатива треба да се надградат и треба да се прошират, да вклучат и други субјекти, кои што ќе го надополнат постојниот механизам на истражување на прекумерна примена на полициска сила, ќе ја зголемат транспарентноста на истрагите во целост, а со тоа и ќе ја зголемат довербата на граѓаните во својата полиција, рече Богоевски.

Според него, со процесите за реформирање на институциите и нивна професионализација и ослободување се остварало она што граѓаните со години го очекуваа. Како што кажа Богоевски институциите повеќе не се заробени и злоупотребени од страна на ВМРО-ДПМНЕ, туку работеле слободно и во интерес на граѓаните, а секоја нивна злоупотреба темелно се истражувала и подложела на постапка за утврдување на одговорност.

– Граѓаните очекуваа одговорност и правда за сите. Денес, законите важат за сите подеднакво и секој одговара за своите постапки, заврши Богоевски.

Би можело да ве интересира

Мицкоски првпат пратеник, во клупите и цело екс раководство на СДСМ, ќе се конституира новиот паралментарен состав

Катерина Ѓуровски

ИО на СДСМ: На 30 јуни непосредни внатрепартиски избори за претседател на СДСМ

Предраг Петровиќ

Извршниот одбор на СДСМ треба да ги утврди роковите за внатрепартиски избори за ново раководство и за отчетниот конгрес

Предраг Петровиќ

Седница на Извршниот одбор на СДСМ за предвремените внатрепартиски избори за ново раководство

Предраг Петровиќ

Осумгодишно девојче со хеликоптер пренесено од Скопје во Истанбул за операција

Пејачот Амар Османи е жртвата во пукањето на „Пластичарска“

Катерина Ѓуровски