Балистот и крвник Џемо Хаса со свој булевар во Гостивар

Од:

Во најновиот службен гласник на Општина Гостивар бр. 9, објавено е решението на градоначалникот, со кое се прогласува листата за определување имиња на улици, плоштади, мостови и на други инфраструктурни објекти на територијата на општина Гостивар.

Оваа листа Советот на Општина Гостивар ја донесе на седницата одржана на 17-ти август.

Инспекторатот за локална самоуправа ќе ја преиспитува одлуката на Советот .

Булевар , според оваа одлука ќе го носи им името на најголемиот џелат на македонскиот народ,  Џемо Хаса, балист за време на Втората Светска војна, потоа улици и мостови ќе ги носат имињата на  Фис Фазлиу , паднат борец на УЧК од Гостивар, Јакупи Танушеа, балист од Втората Светска војна, Адем Јашари, лидерот на УЧК, потоа  Бригада 116 која дејствувала на територијата на Гостивар во воениот конфликт во 2001 година, УЧК,  Хасан Приштина.

Одлуката за преименување на дел од улиците и булеварите во градот била донесена на седница на Советот,  на која  не присуствувале советници од редовите на ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ

Би можело да ве интересира

Град Скопје ги враќа имињата на улиците „Ленинова“, „Железничка“, „Мексичка“…

Жарко Настоски

Ибрахим Ругова, кројачот Ангелковски и Дејвид Боуви може да добијат улици во Скопје, Градот објави листа со над 500 нови имиња

Жарко Настоски

ВИДЕО: Невреме во Скопје, улиците поплавени

Жарко Настоски

ВИДЕО: Езеро среде Скопје, реки течат по улиците

Габриела Димковиќ-Мишевска

Дениција и Давид најчести имиња во 2019 година

Татјана Ташкова

Голема дупка сред улица во Дебар Маало

Татјана Ташкова

1 comment

Dejan 13/09/2012 - 15:25 at 15:25

Eee moi luge……ke se desi utre vnuce na nekoj borec zaginat od balistite da odi da mu nosi cveke(da mu se poklonuva) ili da uci vo uciliste(koe go nosi nivnoto ime) bas na tie sto go otepale.Sekoe dobro

Reply

Leave a Comment

two + 3 =