Антикорупциска го предупреди Вангеловски: Не може девет судии кои се пред разрешување да одлучуваат

Од:

Државната комисија за спречување на корупцијата, испрати допис до Врховниот суд, со кој ги предупреди врховните судии дека не треба да учествуваат на општата седница на која ќе се расправа кој закон за судови да важи за евентуалното нивно разрешување, по поднесените иницијативи на двајца скопски адвокати. Писмото е адресирано до претседателот на Врховниот суд, Јово Вангеловски.

dobivaj vesti na viber

Во согласност со членот 73 од Законот за спречување на корупцијата и судирот на интереси,  ако службено лице учествува во расправа на орган или тело, во кое се одлучува за работи за кои тоа или бликсо лице има приватен интерес, службеното лице е должно да го пријави постоењето на приватнииот интерес и да се иземе пред расправата и одлучувањето, а најдоцна пред почетокот на одлучувањето.

Аниткорупциска предупреди дека доколку врховните судии го прикријат постоењето на приватниот интерес и не постапат во согласност со цитираните одредби од законот за спречување на корупцијата и судир на интереси, претставува повреда на должноста и е основа за покренување постапка за утврдување одговорнот и изрекување мерки.

Двајца адвокати од Скопје, побараа од Врховниот суд на општа седница да донесе начелно правно мислење според кое за судиите што се предложени за разрешување, меѓу кои е и претседателот Јово Вангеловски, да важи поблаг закон.

Би можело да ве интересира

Склучен Меморандум за соработка помеѓу Народната банка и Државната комисија за спречување на корупцијата

Врховниот суд на САД повторно му изрече смртна казна на „бостонскиот бомбаш“

А1он

Антикорупциска не ги прифати приговорите од Левица за Арсовска и на СДСМ за Димитриевски

Катерина Павлова-Николовска

„Водовод“ не ги послуша антикорупционерите: Избришани каматите на 396 неплаќачи на вода во ек на изборна кампања

Маја Илиевска-Пачемска

Врховниот суд ги одби жалбите на обвинетиот Драги Рашковски

А1он

Антикорупциската го оспори пред Уставен суд Законот за коридорите 8 и 10 Д

Мери Јордановска