Адеми: Нема поважен ресурс за напредок од квалитетниот образовен систем

Од:

Министерот за образование и наука, Арбер Адеми, денeска оствари средба со Хери Патринос, раководител на секторот за образование за регионот на Европа и Централана Азија, на Светската Банка.

Како што информираат од ресорното министерство, Адеми на средбата истакнал дека Светската банка е еден од најголемите поддржувачи и партнер во образованите реформи во Македонија.

„Навистина ги цениме извештаите кои се подготвуваат и се поддржани од Светска банка, а се однесуваат на состојбите со образованието во нашата земја“, потенцирал министерот.

Тој посочил и дека македонската влада има јасно поставена цел за градење на квалитетен образовен систем.

„Свесни сме дека нашата земја нема друг и поважен ресурс за напредок. Нема енормни природни богатства. На глобалниот свет ние можеме да му конкурираме со понудено знаење, со идеи, со иновативност. Затоа мораме да вложуваме во образованието, во знаењето на секој поединец“, рекол министерот.

Од Министерството за образование и наука потеницраат дека во овој контекст една од успешните приказни е Проектот за развој на вештини и иновации (СКИЛС проектот).

„Целта на Проектот е да се подобри транспарентноста во финансирањето и да се промовира отчетноста во високото образование, да се зголеми соодветноста на средното четиригодишно стручно образование со потребите на пазарот на труд и да се поддржи капацитетот за иновации на Република Македонија. Во текот на периодот на имплементација на Проектот, беа постигнати значајни резултати во спроведувањето на сеопфатната реформа на средното техничко образование и обука, програмата за доделување грантови на средни стручни училишта којашто ја поддржува практичната обука на учениците, како и пласманот на финансиските инструменти за поддршка на иновации“, се наведува во соопштението.

Би можело да ве интересира

Бугарски универзитет отвора филијала во Македонија

Жарко Настоски

Паолучи: Недостатоците почнуваат рано во основното образование, а опстојуваат понатаму

Ана Ололовска

„Нека не скокаат многу, да не се јавам кај Мила“ – професори од Уметничко пак се жалат на директорот

Ана Ололовска

Стипендии за првоодделенци со попреченост за учебната 2021/2022

Ана Ололовска

Владата го утврди текстот на Законот за учебници, бил усогласен со препораките на ЕК

Жарко Настоски

Бесими: Извештајот на Светска банка е објективен, кажува дека нашите мерки ја ублажиле кризата

Жарко Настоски