26 вакцинирани лица починале од Ковид-19 за една недела, најголем дел примиле „Синофарм“

Од:

Во период од 08.10-14.10.2021, починале 105 пациенти со Ковид 19, од нив над 75 % биле невакцинирани. Од вкупно починатите пациенти во период од 8.10 до 14.10, 26 пациенти починати со Ковид 19, биле вакцинирани. Еден од починатите пациенти немал хронично заболување и имал 80 години информираат од Министерството за здравство.

Двајца пациенти се вакцинирани со вакцината на Фајзер. Тројца со вакцина Астра Зенека, четири починати пациенти со Ковид 19, примиле вакцина Синовак, а 17 пациенти примиле вакцина од производителот Синофарм.

8 октомври

Пријавени за починати 16 пациенти со Ковид 19, 5 од починатите биле вакцинирани:

84 год. кардиолошко заболување

62 год. кардиолошко заболување

78 год. кардиолошко заболување

63 год. кардиолошко заболување и дијабет

73 год. кардиолошко заболување и дијабет

Министерството за здравство информира дека неделно ќе ја информира јавноста за починати лица со Ковид-19 кои биле комплетно вакцинирани, какви хронични заболувања имале починатите и колку од починатите со каков тип вакцина биле вакцинирани. За комплетно вакцинирани се сметаат лицата кои примиле две дози вакцина, а од ревакцинацијата поминале повеќе од 14 дена.

Би можело да ве интересира

МЗ: Ревакцинирани се 47% од полнолетните граѓани во државата

Ана Ололовска

31 процент од новозаболените со Ковид-19 биле вакцинирани

Катерина Павлова-Николовска

Нема нови мерки, Владата реши да бара начини за поттикнување на вакцинацијата

Катерина Павлова-Николовска

Владата треба да реши кој ќе ги плаќа тестовите за ковид

Катерина Павлова-Николовска

За ССК неприфатливо претпријатијата да плаќаат за тестирање за оние кои не сакаат да се вакцинираат

Ана Ололовска

Царовска: Нема значителен отпор кај наставниците за вакцинација

Ана Ололовска