Започна ремонтот на Блок 1 на РЕК Битола

Од:

„Започна ремонтот на Блок 1 на РЕК Битола. Од денес, па во следните триесетина дена на постројката ќе бидат извршени неопходните зафати со цел зголемување на нејзината стабилност и доверливост во текот на претстојната грејна сезона“, се наведува во соопштението на ЕСМ.

dobivaj vesti na viber

„Заради енергетската криза во која се наоѓа Република Северна Македонија и Европа и потребата од континуирано и зголемено производство на електрична енергија, ремонтот на Блок 1 на РЕК Битола ќе се изведува пократко од вообичаениот период.

Потребите за електрича енергија на граѓаните и малите потрошувачи се задоволуваат целосно преку другите производни капацитети на АД ЕСМ. Од денес во погон е ставен РЕК Осломеј, а од 22 септември започнува со работа и ТЕЦ Неготино.

По завршувањето на ремонтот на Блок 1, планирани се ремонтни активности и на Блок 2, додека Блок 3 се очекува да биде ставен во функција на почетокот на ноември“, се додава во соопштението на ЕСМ.

Би можело да ве интересира

ЕСМ: Греење ќе има, гас и топлинска енергија навремено се набавени за цел декември

„ЕСМ продажба“ ги испраќа по пошта договорите за субвенционирано снабдување, поевтина струја од 1 декември

Од први декември сите пријавени кои ги исполнуваат условите ќе добиваат струја од „ЕСМ Продажба“

Ана Ололовска

ЕСМ: Правните субјекти до утре да аплицираат за повластено користење струја

Директорот за енергетика на ЕБРД и директорот на АД ЕСМ во посета на фотонапонската електрана ,,Осломеј- 1” во Кичево

Ана Ололовска

Блок 1 на РЕК Битола вратен на мрежа, санацијата завршена 24 часа порано

Ана Ололовска