Во Германија регистриран прв извозен дефицит по повеќе од 30 години

Од:

Германија забележа трговски дефицит на месечна основа за првпат од 1991 година, поради повисоките увозни цени. Германскиот сојузен завод за статистика денеска објави дека во мај вредноста на извозот изнесува 125,8 милијарди евра, додека вредноста на увозот 126,7 милијарди евра. Тоа значи дека евидентираниот трговски дефицит на Германија изнесува една милијарда евра.

dobivaj vesti na viber

Аналитичарите порастот на увозот го припишуваат на инфлацијата.

Во текот на мај извозот од Германија во Русија е зголемен за 30 отсто во однос на април, кога поради нападот на Русија врз Украина и западните санкции падна за 60 отсто.

Сепак, обемот на германскиот извоз во Русија во мај остана на помалку од 50 отсто во споредба со истиот месец минатата година.

Извор: МИА

Би можело да ве интересира

Германија од почетокот на годинава издаде дозволи за извоз на оружје во вредност од 4 милијарди евра

Горан Наумовски

Дали во Германија секој би можел да биде донaтор на органи?

Расте бројот на руски баратели на азил во Германија

Емир Латифовиќ

Прекинат штрајкот на германските железничари

Емир Латифовиќ

Фестивалот на светлината започна во Берлин

Емир Латифовиќ

Тигар уби чувар во зоолошка градина

Емир Латифовиќ