Влада: Просечната нето плата во државата рекордни 36.465 денари

Од:

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во мај 2023 година, изнесува 36.465 денари и таа е повисока за 16,1 отсто во однос на истиот месец минатата година. Зголемувањето е за 5.058 денари.

Согласно Државниот завод за статистика, ваквото зголемување се должи, пред сѐ, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите: Административни и помошни услужни дејности (25.5 %), Стручни, научни и технички дејности (21.4 %) и Финансиски дејности и дејности на осигурување (18.8 %).

Зголемување на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во однос на претходниот месец, е забележано во секторите: Други услужни дејности (5.3 %), Стручни, научни и технички дејности (5.0 %) и Транспорт и складирање (4.3 %).

Би можело да ве интересира

Во Србија просечна плата во септември 735 евра, половина од вработените зеле помалку од 560 евра

Орце Костов

Просечната нето плата во септември 37.876 денари

Просечната нето плата во март 34.925 денари

Горан Наумовски

Просечната плата во февруари 33.720 денари

Просечната нето платата во јануари 33.943 денари

Ковачевски се пофали: Успеавме, просечната плата е 34.000 денари

Горан Наумовски