Просечната плата за ноември е 38.359 денари

Од:

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во ноември 2023 година, изнесува 38 359 денари објави Државниот завод за статистика. Според ова, ноемвриската нето-плата била за 484 денари пониска во однос на онаа од октомври.

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на просечната месечна исплатена нето-плата по
вработен во ноември 2023 година, во однос на ноември 2022 година, изнесува 116.2.

Ваквото зголемување се должи, пред сѐ, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите: Јавна управа и одбрана; задолжително социјално осигурување (23.8 %), Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација (22. 0%), Снабдување со вода; отстранување на отпадни води, управување со отпад и дејности за санација на околината (19.4 %).

Намалување на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во однос на претходниот месец, е забележано во секторите: Дејности во врска со недвижен имот (8.0 %), Рударство и вадење на камен (5.9 %), Финансиски дејности и дејности на осигурување (4.6 %).

Би можело да ве интересира

Просечната нето плата во март 40 496 денари

Орце Костов

Просечната плата во јануари 39 542 денари

Пред неколку години четвртина бурек со јогурт беше 50, сега е 120 денари, Мицковски до СДСМ за просечната плата

40 илјади денари е просечната плата во земјава пресмета Статистика

Просечната плата во октомври 38.843 денари

Во Србија просечна плата во септември 735 евра, половина од вработените зеле помалку од 560 евра

Орце Костов