Просечната нето плата во март 40 496 денари

Од:

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во март годинава, изнесувала 40 496 денари, и е за 16 отсто повисока од истиот месец лани, соопшти Државниот завод за статистика.

Ваквото зголемување се должи, пред сѐ, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите: Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација (21.9 %), Јавна управа и одбрана; задолжително социјално осигурување (21.3 %) и Образование (20.5 %).

Зголемување на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во однос на претходниот месец, е забележано во секторите: Рударство и вадење на камен (7.8 %), Објекти за сместување и сервисни дејности со храна (7.3 %) и Преработувачка индустрија (6.2 %).

Просечната месечна исплатена бруто-плата, пак, во март 2024 година, изнесувала 60 803 денари.

Би можело да ве интересира

Просечната плата во јануари 39 542 денари

Пред неколку години четвртина бурек со јогурт беше 50, сега е 120 денари, Мицковски до СДСМ за просечната плата

40 илјади денари е просечната плата во земјава пресмета Статистика

Просечната плата за ноември е 38.359 денари

Катерина Ѓуровски

Просечната плата во октомври 38.843 денари

Во Србија просечна плата во септември 735 евра, половина од вработените зеле помалку од 560 евра

Орце Костов