(ВИДЕО) Николовски: Со дополнителната субвенција за предадено грозје, исплативме над 1 милион евра кон 6.240 лозари

Од:

По повод денешниот празник “свети Трифун”, заштитникот на лозарите, генералниот секретар на СДСМ Љупчо Николовски беше во посета на Тиквешкиот регион, како најпознат по производството на вино.

“Нашата земја стана препознатлива по производството и извозот на вино, а незанемарлив е и девизниот прилив од оваа гранка во нашата држава”-изјави Николовски.

Тој посочи дека лозарството и винарството се едни од гранките во кои изминативе две и пол години се инвестираше многу.

“Започнувајќи од решавањето на наследениот проблем со долгот за неплатено грозје од страна на винарниците Повардарие и Стефани, кој изнесуваше над 1,2 милиони евра, а се исплатија кон 2.048 лозари од овој крај”, рече Николовски.

“Минатата година воведовме нова дополнителна субвенција за килограм предадено грозје во регистрирани винарници во износ од 2 денари за килограм и дополнително проширена.

Конкретно, субвенцијата ќе биде наменета не само за винските сорти вранец и смедеревка, туку и за други актуелни сорти од реколта 2019″, истакна Николовски.

Би можело да ве интересира

Николовски: Земјоделците од Кочанско рекордери во искористувањето на ИПАРД поддршката, утре ќе биде објавен новиот повик за мерката 3

Николовски од Берово: Продолжуваме со поддршката на жените земјоделки

Горан Наумовски

Николовски: Досега 838 млади земјоделци успешно ја реализирале поддршката со мерките на МЗШВ

(ВИДЕО) Николовски: Со реализирани 63,1 милиони евра за над 2.100 реализирани инвестиции успешно ја заокружуваме ИПАРД 2 програмата

Горан Наумовски

МЗШВ: Исплатени субвенциите за остварено производство во овоштарство и градинарство со вредност од 302 милиони денари кон 13.440 земјоделци

(ВИДЕО) Николовски од кавадаречка Марена: Лозарите добиваат гарантирана откупна цена на винското грозје