(ВИДЕО) Атанасов: Нови 13,3 милиони за поддршка на земјоделците, средствата од ИПАРД програмата реализирани 99%

Од:

„Средствата за национална поддршка во земјоделството и руралниот развој од ИПАРД програмата за оваа година се релаизирани со учинок од 99 %.

Ова е историска година во која државата за прв пат не плаќа пенали за неискористување на овие европски средства.

Преку ИПАРД 2 програмата досега се склучени 1.441 договори со вкупна вредност од 32,2 милиони евра.

Благодарение на мерките и на политиките на СДСМ за развојот на земјоделството и искористеноста на средствата од националната програма за поддршка во земјоделството и руралниот развој има реализација од 100 %“, рече Зоран Атанасов, претседател на Комисија за земјоделие на СДСМ.

„Преку јавен повик објавен вчера, на граѓаните, за инвестиции во преработка и маркетинг на земјоделски и рибни производи на располагање веќе им се ставени нови 13,3 милиони евра.

Со овој повик им се овозможува на фирмите и на земјоделските задруги да инвестират во опрема и отварање на преработувачки капацитети.

Преку осовременување на постоечките и отварање на нови производствени капацитети ќе се зголеми производството, пласманот на домашните преработки и девизен прилив од извозот на домашните производи.

Финансиските средства се доделуваат како неповратни поддршка со кофинансирање.

Притоа 75% од средствата се обезбедени од ИПАРД 2014-2020 а 25% од Буџетот на државата. СДСМ уште еднаш потврдува дека во фокусот е развојот и унапредувањето на преработувачките капацитети во агро секторот.

Почитувани, СДСМ посветено се грижи за земјоделците, преку бројните програми и мерки, како што се: финансиската поддршка за младите фармери од 20 илјади евра, поддршка за жените земјоделки, зелената нафта, навремената и неселективна исплата на субвенциите, решавањето на проблемите со откупот.

Истовремено инвестициите во патната инфраструктура, нови водоводи и канализации имаат за цел да обезбедат подобри услови на живот на жителите во руралните краишта.

Ги враќаме парите во семејниот буџет и обезбедуваме повисок животен стандард за сите граѓани“, изјави Зоран Атанасов, претседател на Комисија за земјоделие на СДСМ.

Би можело да ве интересира

Заев во посета на Тиквешкиот регион: Низ конкретни мерки се грижиме за лозарите, продолжуваме да вложуваме во земјоделството

Ана Ололовска

Ганџи: Македонското земјоделство соочено со многу предизвици

Ана Ололовска

Земјоделците од Егри го усвоија планот за консолидација, прв пат 336 хектари земјоделско земјиште се окрупнуваат

Ана Ололовска

Малиот пазар, немањето континуитет и стандарден квалитет – клучни болки на македонскиот аграр

Ана Ололовска

(ВИДЕО) Николовски: Искористеноста од 41% од буџетот на ИПАРД 2 програмата е потврда за вложувањата во агро секторот

Ана Ололовска

СДСМ: Средствата од ИПАРД програмата имаат реализација од 99%, нови 13,3 милиони евра за поддршка на земјоделците

Ана Ололовска