Утре ќе се доделат договори за грантови до 10 илјади евра за мали семејни винарии

Од:

Утре 07.12.2023 год. (четврток) Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство ќе додели договори за грант поддршка до 10.000 евра на 86 нови мали семејни винарии за набавка на опрема, модернизација на производството и ангажирање на стручно лице енолог.

Со новата стратегија за развој на мали винарии веќе има близу 300 регистрирани македонски винарии, илјадници етикети на квалитетни вина, инвестираме во светска промоција и во развој на винската култура дома, наведуваат од Министерството за земјоделство.

Настанот ќе се одржи во хотел Парк, Неготино, со почеток од 16:15 часот.

Би можело да ве интересира

МЗШВ: Владата ги усвои програмите за поддршка на малите производители на храна и малите производители на вино за 2024 година

МЗШВ: Усвоена Интервентната програма за поддршка во земјоделството за 2024 година

Македонското земјоделство ги доби првите сертифицирани советници

Николовски: 2024-та ќе биде година на нови предизвици, продолжуваме со силна реформска земјоделска политика

Николовски од Делчево: Ги повикувам сите земјоделци навремно да аплицираат, остварувајќи го правото на дополнителите директни плаќања за полјоделски култури, градинарски култури, овошни и лозови насади

Николовски: Ја носиме Европа дома, за просперитет на секој земјоделец, за пласман на домашните производи на европскиот пазар