УЈП и Синдикатот постигнаа договор, вработените ќе добијат повисока јулска плата

Од:

Директорката на УЈП, Сања Лукаревска на денешната прес конференција, заедно со лиценцираниот помирувач и арбитер во работни спорови м-р Илија Манасиев, и претседателот на синдикалната организација на УЈП „Солидарност“ Васе Неданоски ја информираа јавноста дека постапката за склучување на нов Колективен Договор помеѓу репрезентативниот синдикат на УЈП и Управата за јавни- како работодавач која започна пред околу 6 месеци, заврши успешно со потпишување на Колективен договор, со што добиена е и согласност од страна на министерството за финансии.

Директорката Лукаревска се заблагодари на тимовите кои во изминатите неколку месеци посветено работеа и беа дел од помирувачкиот процес.

„Ова за нас не значи само поголеми права, туку и поголеми обврски за даночните службеници, особено сега со новата реформска програма, која бара поголема посветеност и поголеми вложувања од сите за да таа се реализира. На зголемувањето на платите гледам како на мотив плус за поголема ефикасност како даночни службеници. Нашите подобри резултати ќе придонесат и кон подобри резултати во општественото функционирање. Драго ми е што сме добар пример за тоа како треба да функционира синдикат со работодавач.“ – рече Лукаревска.

Арбитрерот во процесот, Илија Манасиев, појасни дека низ целиот процес и постапка се работело тимски, и целата процедура се водела лидерски и од страна на работодавачот претставуван од директорката Лукаревска и од претседателот на Солидарност Васе Недановски кои во краток рок составиле квалитетен одбор за помирување.

Од аспект на големината на спорот ова е еден од најголемите предмети од работните односи, решени по пат на помирување. За овој спор се појави интерес и надвор од границите на Македонија. Многубројни институции кои се релевантни во областа на трудот, меѓународни како и околните агенции за помирување, сите будно го следеа спорот и претпоставувам дека ова ќе биде еден добар пример за пракса и во другите држави каде што ќе има спорови од овој вид – рече Илија Манасиев.

Претседателот на С.О.Солидарност, Васе Неданоски рече дека овој успех е успех на целиот тим кој работеше на овој процес.
„ Сакам да искажам задоволство за законитото постапување од сите надлежни и вклучени во процесот. Се потпиша Колективен договор со репрезентативниот синдикат Солидарност. Согласно закон се уреди и содржина во Колективен договор со која платите на вработените во УЈП се зголемија за 30 %. – истакна претседателот на Солидарност Васе Недановски.

Би можело да ве интересира

Ковачевски на Денот на даночници: Со ефикасен даночен систем и позитивни политики ја обезбедуваме финансиската стабилност на државата

Предраг Петровиќ

Ќе се субвенционира зголемување на платите во приватниот сектор за износ од 3.000 до 10.000 денари

Горан Наумовски

Владата одобри исплата на платите во јавниот сектор согласно Општиот колективен договор

Битиќи: Погрешно е очекувањето дека ако се намалат функционерските плати ќе се зголемат тие во јавниот сектор

Кавадаречките политичари ги поддржаа работниците: Нема да се дозволи да се изгасне печката во Фени

А1он

Фирма на Мијалкови должи два милиони евра за ДДВ: УЈП ги објави најголемите должници

Орце Костов