Трошоците на живот во февруари на исто ниво како јануари

Од:

Трошоците на живот во февруари се на истото ниво како и во јануари, а кај цените на мало има намалување за 0,2 проценти, објави денеска Државниот завод за статистика.

Во споредба со февруари лани, трошоците на живот се пораснати за 1,1 процент, а цените на мало за 0,3 проценти.

Статистичките податоци покажуваат дека пораст има кај свежиот и разладениот зеленчук, освен компирот и другите коренести плодови, кај свежото и разладеното овошје, млекото, јогуртот, конзервирниот и преработен зеленчук, житата, чаденото месо, рибата и морските плодови. Намалување е забележано кај месото, јајцата, маслото, шеќерот и кондиторските производи.

Пораст во февруари има и кај течните горива за домаќинствата, парамедицинските услуги,книгите, автомобилите, терапевтските помагала и мебелот, а намалување се бележи кај авионскиот превоз, туристичките пакет-аранжмани, фотографската и кинематографската опрема, услугите за сместување и облеката и обувките.

Би можело да ве интересира

За минимални месечни трошоци во јануари биле потребни 50.799 денари

Раст на трошоците на живот во јануари за 17,1 процент на годишно и 0,1 отсто на месечно ниво

Трошоците на живот во 2021 зголемени во споредба со 2020 година

Две минимални плати не можат да ги покријат основните животни трошоци

Катерина Павлова-Николовска

Македонија со црни рекорди според смртноста: Во првите шест месеци починале 4 илјади луѓе повеќе за разлика од 2019 и 2020

Мери Јордановска

Симовски: Гарантирам дека со пописот нема да го загрозиме здравјето на ниту еден граѓанин

Мери Јордановска