Состанок на сите директори во АД ЕСМ, се зголемува планот за производство за целосно задоволување на потребите од електрична енергија

Од:

Управниот и Надзорниот одбор на АД ЕСМ, и директорите на сите подружици, денеска одржаа состанок во ХЕС Црн Дрим во Струга, на кој се расправаше за зголемување на планот за производство за 2022 година.

dobivaj vesti na viber

– Владата на Р. Северна Македонија на последната затворена седница го задолжи АД ЕСМ да обезбеди 100% електрична енергија за ЕВН Хоме за потребите на граѓаните и малите потрошувачи за периодот јули-декември 2022г., по цена од 48e/MWh. За зголемувањето на планот за производство земени се предвид динамиката на ископ на јаглен во сопствените рудници, можностите за нејзино интензивирање, постапките за набавка на јаглен и мазут, набавката на гас, движењето на цените и достапноста на енергенсите на регионалниот пазар, и можностите за оптимизирање на потрошувачката и заштеда на средства, соопшти ЕСМ.

– За второто шестмесечје од 2022г.. ЕСМ законски може да понуди електрична енергија од само 60% од потребите, но во тој случај Универзалниот снабдувач би набавувал 40% по цена на берзите, кои стигнуваат и до 360e/MWh, што би значело енормно покачување на крајната цена за граѓаните, се додава во соопштението на ЕСМ.

Би можело да ве интересира

Започна ремонтот на Блок 1 на РЕК Битола

Ана Ололовска

Мицкоски: Македонија, граѓаните и ЕЛЕМ/ЕСМ за само 40 часа се оштетени за близу 11.000.000 денари

АД ЕСМ и понатаму продава ноќни вишоци на енергија: Ги повикуваме субјектите на кои им е потребна да се пријавуваат

Ана Ололовска

Регионалната соработка за справување со енергетската криза ќе се спроведува преку АД ЕСМ

Ана Ололовска

АД ЕСМ: Да штедиме електрична енергија, за да имаме побезбедна зима

ЕСМ продава ноќни вишоци на аукција, цените ги формира побарувачката во конкретниот период