Се уште не е направена анализа колку ќе се намалат приходите на општините во вториот квартал

Од:

Кризата ги погодува и општините и поради тоа имаат намалена наплата на приходите, иако согласно последните податоци за долговите на општините се закучно со 31 март не може да се забележи некое влошување затоа што тоа е пред започнување на кризата, изјави министерката за финансии Нина Ангеловска.

– Општините се подеднакво погодени од кризата и имаа одредени барања за помош од буџетот, но кога сме во тешка ситуација и криза знаете дека опцијата за доделување дополнителни средства е доведена во прашање, кога сите треба да менаџираат согласно своите буџети и да ги намалат своите расходи. Во тој контекст беше донесена и одлука на влада за намалување на сите јавни претпријатија тековните расходи за 15 отсто. Последните податоци за долговите на општините се закучно со 31 март и не може да се забелеќи некое влошување затоа што тоа е пред започнување на кризата, напротив се забележува подобрување, но пред се тие сега имаат потешкотии во реализацијата на своите буџети и истите верувам ќе пристапат кон ребаланс на сопствените средства, рече Ангеловска.

Во одговор на новинарско прашање за тоа за колку ќе се намалат приходите на општините во вториот квартал и кои општини би биле најпогодени, рече дека ваква анализа Секторот при Министерството се уште нема изработено бидејќи сите општини не ги доставиле реалзиациите за првиот квартал.

– Одделението задолжено за следење на единиците за локална самоуправа е во постојан контакт со општините. Сега некои општини доставуваат ребаланси ние сме во постојан контакт ги следиме. Се работи за обемни податоци со оглед на бројот 80 единки на корисници и ако имаме соодветни проекции ќе информираме, но како што кажав намената со независноста, децентрализацијата е самите тие да бидат одговорни со управување на своите буџети и јавните финансии, рече министерката.

Би можело да ве интересира

Општини за еднодневен престој на куче во прифатилиште плаќале за 244 отсто повеќе од просечната цена

Орце Костов

Државата наплатила 62 милиони евра од патарини годинава, за три години приходот е двојно зголемен

Орце Костов

Во спортките клубови завршиле над 90 отсто од парите на општините наменети за невладини организации

Орце Костов

Донесена одлука за пренамена на буџетски средства во износ од две милијарди денари за 66 проекти во општините во државава

Колева: ДПМНЕ да се заблагодари на граѓаните и на Владата за обезбедените пари за општините, не на Мицкоски

Предраг Петровиќ

НБРМ: Се зголеми профитабилноста на корпоративниот сектор во 2022 година, а задолженоста и натаму е во умерени рамки

Орце Костов