Раст на прометот со храна, пијалаци и тутун, намалување на прометот со автомобилски горива

Од:

Раст на прометот од 5,6 отсто номинално и 3,6 отсто реално е забележано во трговијата на мало со храна, пијалаци и тутун во август годинава во однос на истиот месец лани, објави Државниот завод за статистика.

Прометот на мало со непрехранбени продукти освен гориво има раст номинално од 18 отсто, а реално за 18,1 отсто и кај трговијата на мало, освен со горива номинално раст за 11,6 отсто, а реално за 10,7 отсто.

Намалување на прометот е забележано во групата трговија на мало, со автомобилски горива и тоа номинално за 8,4 отсто, а реално за 4,1 отсто.

Би можело да ве интересира

Британија влезе во рецесија за првпат по кризната 2009 година

А1он

ВИДЕО: Дуалното образование и мерката „младински додаток“ даваат резултати, вели Царовска

Ана Ололовска

Царовска: Ќе има санкции за компаниите, се испитуваат правните можности

Ана Ололовска

Последен ден за барања за поддршка на фирмите што инвестираа во пандемија

Ана Ололовска

Пандемијата ја кутна американската економија – рекорден квартален пад на БДП од 32.9 отсто

А1он

Последен рок за аплицирање за финансиска поддршка за компаниите што инвестираа во тек на пандемијата

Ана Ололовска