Просечната нето платата во јануари 33.943 денари

Од:

Просечната месечна нето плата во јануари годинава изнесувала 33 943 денари и во однос на истиот месец лани е зголемена за 13,2 процента, објави денеска Државниот завод за статистика.

Ваквото зголемување се должи, пред сѐ, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен на годишно ниво во секторите Транспорт и складирање (23,4 проценти), Градежништво (20,9 проценти) и Информации и комуникации (17,3 проценти).

Намалување на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во однос на декември 2022 година е забележано во секторите: Градежништво (5,1 проценти), Преработувачка индустрија (5 проценти) и Трговија на големо и трговија на мало; поправка на моторни возила и мотоцикли (3,5 проценти).

Просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен, во јануари 2023 година, изнесува 50 837 денари.

Би можело да ве интересира

Просечната нето плата во март 40 496 денари

Орце Костов

Просечната плата во јануари 39 542 денари

Пред неколку години четвртина бурек со јогурт беше 50, сега е 120 денари, Мицковски до СДСМ за просечната плата

40 илјади денари е просечната плата во земјава пресмета Статистика

Просечната плата за ноември е 38.359 денари

Катерина Ѓуровски

Просечната плата во октомври 38.843 денари