Просечната нето плата во септември 37.876 денари

Од:

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во септември годинава изнесува 37 876 денари, и е за 16.4 отсто поголема од истиот месец лани, соопшти Државниот завод за статистика.

Ваквото зголемување се должи, пред сѐ, на растот на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите: Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација (25.8 %), Јавна управа и одбрана; задолжително социјално осигурување (24.8 %), Снабдување со вода; отстранување на отпадни води, управување со отпад и дејности за санација на околината (20.5 %).

Просечната месечна исплатена бруто-плата, пак, во септември 2023 година, изнесувала 56 896 денари.

Би можело да ве интересира

Во Србија просечна плата во септември 735 евра, половина од вработените зеле помалку од 560 евра

Орце Костов

Влада: Просечната нето плата во државата рекордни 36.465 денари

Просечната нето плата во март 34.925 денари

Горан Наумовски

Просечната плата во февруари 33.720 денари

Просечната нето платата во јануари 33.943 денари

Ковачевски се пофали: Успеавме, просечната плата е 34.000 денари

Горан Наумовски