Просечната нето плата во октомври изнесувала 27.899 денари

Од:

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во октомври годинава изнесува 27 899 денари и е зголемена за 8,4 отсто споредено со октомври лани, објави денеска Државниот завод за статистика.

Ваквото зголемување се должи, пред сѐ, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите: Дејности на здравствената и социјалната заштита (12 проценти), Уметност, забава и рекреација (11,6 проценти) и Преработувачка индустрија (11 проценти).

Зголемување на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во однос на претходниот месец, е забележано во секторите: Објекти за сместување и сервисни дејности со храна (4,4 проценти), Трговија на големо и трговија на мало; поправка на моторни возила и мотоцикли (4,4 проценти) и Стручни, научни и технички дејности (3,6 проценти).

Просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен, во октомври годинава изнесувала 41 654 денари.

Би можело да ве интересира

Просечната плата во декември 28.294 денари, забележан раст од 5,4 отсто

Ана Ололовска

Над 13500 барања поднесени за поддршка за исплата на плата во октомври, исплатени на скоро 12000

Ана Ололовска

Во септември просечната нето плата 27.405 денари

Ана Ололовска

Просечната плата во август 27.535 денари

Ана Ололовска

Заев: Просечната плата продолжува да расте и во услови на здравствено-економска криза

Ана Ололовска

Просечната нето-плата во јули 27.231 денари

Ана Ололовска