Пандемијата на корона го забрза воведувањето на 5G мрежата

Од:

Во светот повеќе од милијарда луѓе се поврзани преку Интернет 5G мрежата, а нејзиното воведување во домаќинствата и компаниите беше забрзано со пандемијата на коронавирус, изјави претставник на Меѓународната телекомуникациска унија (ITU).

„Ковид имаше позитивен ефект врз усвојувањето на информатичката технологија. Тоа е парадоксална ситуација, но тоа е вистина“, рече Јарослав Пондер, шеф на канцеларијата на ITU за Европа, во интервју за Хина.

„Луѓето беа принудени да останат дома и да работат од далечина и да посетуваат оддалечени училишта, па ги подобрија уредите што порано биле во контакт со другите во минатото“, додаде тој.

Меѓународната телекомуникациска унија (ITU) е специјализирана агенција на ОН за соработка во областа на телекомуникациите со седиште во Женева.

Коронавирусот се рашири низ светот во февруари 2020 година и оттогаш има се повеќе корисници на 5G мрежата, што овозможува значително побрз пристап до Интернет, многу поголем број поврзани уреди и сигурна комуникација со мало задоцнување во споредба со претходната 4G мрежа.

„Живееме во возбудливи времиња за 5G мрежите. Речиси 100 земји имаат 5G во тестирање или распоредување, така што таа стана универзална технологија“, рече Пондер, чиј европски оддел опфаќа 46 земји.

Би можело да ве интересира

Канада го забрани пристапот на „Хуавеј“ до 5Г мрежите

Извршните директори на американските авиокомпании предупредуваат на „хаос“ доколку 5G не се ограничи во близина на аеродромите

А1он

АЕК објави тендер за одобренија за 5Г

А1он

Во Кина веќе има 450 милиони корисници на 5G мрежата

Ана Ололовска

ЕК прифати граѓанска иницијатива за заштита од 5Г мрежата

А1он

Кина ќе изгради повеќе од 600.000 базни станици за 5Г

Ана Ололовска