Обесштетени 80 отсто од штедачите во Еуростандард, исплатени 3,3 милијарди денари

Од:

Фондот за осигурување депозити досега преку четирите банки преку кои се врши обештетување на штедачите од Еуростандард банка има исплатено 3,3 милијарди денари, што претставува 80 отсто од вкупно дозначените средства од Фондот кон четирите деловни банки преку кои се врши исплата на обесштетување.

-Сето ова укажува дека исплатата на обесштетувањето се врши со релативно брза динамика и близу 4/5 од средствата на депонентите на „Еуростандард банка“ АД Скопје во стечај со право на обесштетување, се обесштетени, истакнуваат од Фондот за осигурување депозити.

Од Фондот наведуваат дека обесштетувањето на наследниците според наследни решенија исто така се одвива непречено и исплатата на истите се врши директно преку Фондот за осигурување на депозити.

Исплатата започнана 15 септември годинава, а се исплаќаат депозити до законски утврдениот максимален износ од 1.850.889 денари.

Исплатата ќе се извршува преку Комерцијална банка, НЛБ Банка, Стопанска банка, Халкбанк.

Предмет на обесштетување се главнината на депозитот, договорената пресметана и припишана камата и непристигнатата камата до 12 август 2020 година, кога и беше одземена дозволата за работа на банката.

Би можело да ве интересира

Оштетените штедачи на собир пред Уставниот суд, каде на дневен ред е иницијативата за член од Законот за банки

Џамбазов одговори на обвинувањата: Да се сите криминалци како мене, кај ќе ни беше крајот

Жарко Настоски

Оштетени штедачи: Фирма на Игор Џамбазов зела неповратен кредит од Еуростандард банка

Ана Ололовска

Костовски бара оставка од Антикорупциска, не покажала интерес и не отворила предмет за Еуростандард банка

Ана Ололовска

Здружението на оштетени штедачи од Еуростандард банка: Уставниот суд да се апстрахира од политички влијанија

Ана Ололовска

Костовски: Лицата кои се под истрага за Еуростандард банка да се идентификуваат со име и презиме

Жарко Настоски