Невработеноста падна на 17,5 отсто

Од:

Стапката на невработеност во вториот квартал 2019 година падна на 17,5 отсто, објави Државниот завод за статистика.

Според објавените податоци бројот на невработени лица во земјава изнесува 168.180 лица, а бројот на вработени 794.283 лица.

Стапката на активност во вториот квартал е 57,1 отсто, стапката на вработеност 47,1, додека стапката на невработеност изнесува 17.5.

Стапката на невработеност во првиот квартал изнесуваше 17,8 отсто, а во на крајот во 2018 година 20,7 отсто.

Би можело да ве интересира

Лани склучени 13.814 бракови, бројот на разводи зголемен за 22,8 отсто и изнесува 1.990

Ана Ололовска

Во април повисоки трошоците за зеленчук и овошје, пониски за горивата, облеката…

Ана Ололовска

С. Македонија бележи напредок во Бертелсман индексот за трансформација, најголем во индексот на владеење

Ана Ололовска

Во март раст во трговијата на мало со храна, пијалаци и тутун

Ана Ололовска

Во февруари пораст на трошоците на живот за овошје, зеленчук, ИКТ опрема

Ана Ололовска

Стапката на невработеност намалена на 16,6 отсто

Ана Ололовска