Над 250 платни налози изречени при контролите на Пазарниот инспекторат во првата половина на мај

Од:

Над 250 прекршочни платни налози изрекле инспекторите на Пазарниот инспекторат при направените надзори во периодот од 1 до 14 овој месец.

Од Државниот пазарен инспекторат денеска информираа дека извршени се над 1100 надзори и издадени се прекршочни платни налози во вкупна вредност од нас 10,580,000 денари.

Најголем дел од платните налози (90) изречени се по основ на Законот за трговија, потоа 67 по Законот за финансиска дисциплина, 22 по Законот за заштита од пушење и 15 по Законот за угостителска дејност.

По однос на одлуките на Владата за замрзнување на цените, извршени се над 360 надзори и издадени 53 платни налози во вредност од 1,150,000 денари.

– Сите економски субјекти, имаат можност да си ги платат прекшочните платни налози, или да си го остварат своето право доколку имаат забелешка во судска постапка. Инспекторите кои што констатирале прекршок кај економските субјекти ќе се појавуваат на судските рочишта, и ќе ги застапуваат и бранат законите по кои што ги констатирале прекршоците, се наведува во соопштението од Државниот пазарен инспекторат.

Од Инспекторатот ги охрабруваат граѓаните доколку забележат одредена неправилност или сомнеж за измама, а се однесува на нив како потрошувачи, да пријават. Пријавите можат да ги поднесуваат по електронски пат, на веб страна https://www.dpi.gov.mk/index.php/mk/odnosi-so-javnost/prijava-od-gragjani/view/form или преку телефон на 02/3162 341.

Би можело да ве интересира

Пазарен инспектор од Струмица земал мито, во притвор е

Катерина Ѓуровски

ДПИ за една недела извршил над 600 надзори и издал 110 прекршочни налози

Ана Ололовска

ДПИ: При вчерашните контроли на „Кванташки“ изречени парични казни од над 580.000 денари и 30-дневни забрани за вршење дејност

Ана Ололовска

На Кванташки вчера биле одземени над 15 тони овошје и зеленчук, пријави и казни за прекршителите

Ана Ололовска

Контрола на увозници на овошје и зеленчук на кванташки

Катерина Ѓуровски

Трајковски: Ќе кажам кои фирми ги прекршуваат владини одлуки кога ќе завршат постапките