МТСП: Работодавачите се должни утврдениот бруто-износ за 2023 година да го пресметаат и исплатат со платата за месец март

Од:

Министерството за труд и социјална политика известува дека во однос на Објавата за висината на минималната плата за 2023 година („Службен весник на Република Северна Македонија“ бр. 58/23), која беше објавена вчера, согласно Законот за минимална плата, работодавците се должни утврдениот бруто-износ за 2023 година од 29.739,00 денари, да го пресметаат и исплатат со платата за месец март.

-Согласно Законот за работните односи платата за месец март треба да се исплати најдоцна до 15 април 2023 година, посочуваат од МТСП.

Од Министерството потсетуваат дека износот на минималната плата согласно критериумите од методологијата донесена изминатата година, беше усвоен на Економско социјалниот совет одржан на 13 март 2023 година.

-На ниту еден работник со мартовската исплата нема да му биде исплатена плата помала од 20.175 денари, нагласуваат од МТСП.

Би можело да ве интересира

Велковски: Буџетот на МТСП оштетен над 2,5 милиони евра

Работниците контра министерката за култура: Зголемувањето на платите е два, а не 12 отсто

Орце Костов

МТСП: Си заминува стручниот кадар од Центрите за социјална работа

Тренчевска: Зголемување на минималната плата од март е поддржано од работодавачите

СДСМ: Платите растат и во 2024 година, поголема минимална плата од 22.500 денари

Горан Наумовски

Битиќи: Ќе им ги зголемиме платите на судиите кога граѓаните нема да чекаат по шест години за своите предмети

Орце Костов