Консултација со НВО секторот за управување со јавните финансии 2018–2021

Од:

Стратегијата за управување со јавните финансии на ИПА 2 механизмот за граѓански организаци денеска беше претставена пред претставници на граѓанското општество со цел да се зголеми искористеноста на средствата.

Алексанадр Колекески, проектен координатор на ИПА 2 механизмот на граѓанските организации изјави дека се прават консултации со цел да се подобри намената на искористеноста на европските средства.

– Многу е важно да се унапреди самиот процес на управување на јавните финансии, нешто што со години наназад е укажувано од Делегацијата на ЕУ во извештаите за државата, рече Колекески во ЕУ Инфоцентарот.

Извршниот директор на Асоцијацијата за развојни иницијативи „Зенит“ Александар Николов, потенцира дека целта на денешната консултативна средба е да се слушнат мислењата на граѓанскиот сектор за Нацрт-програмата за реформа на управувањето со јавните финансии 2018–2021, изработена од работна група составена од Министерството за финансии. Спроведувањето на програмата ќе биде со поддршка од ЕУ, од околу 20 милиони евра.

Претседателот на Центарот за економски анализи Марјан Николов (ЦЕА) потенцира дека крајно време е во Република Македонија политичките елити и државната администрација да ја сменат перцепцијата од тоа дека граѓанскиот сектор со нив влегува во арена.

– Да разберат дека граѓанскиот сектор со нив влегува во форум за дебата за да можеме да биде поефикасни, поекономични и поефективни како нација, рече Николов.

Би можело да ве интересира

ВИДЕО: НВО бараат итно донесување на законот за спречување и заштита од дискриминација

Ана Ололовска

Фондот за Западен Балкан ги помага капацитетите на регионалните НВО во борбата против организираниот криминал

Ана Ололовска

Перцепцијата на граѓаните за работата на општинските инспекции: Инспекторите повеќе ги штитат моќниците отколку јавниот интерес

Ана Ололовска

Вархеји и одобри на Србија 94 милиони евра, пренаменети од ИПА фондовите

А1он

Милевски: Со ИПА II градиме добрососедски односи преку меѓуграничната соработка со Албанија

Ана Ололовска

Османи: Успешната апсорпција на ИПА средствата е основен двигател на европските перспективи

Ана Ололовска