Компаниите од енергетскиот сектор ќе доставуваат податоци на месечно ниво до РКЕ

Компаниите од енергетскиот сектор кои имаат лиценци издадени од Регулаторната комисија за енергетика ќе доставуваат податоци на месечно ниво до регулаторот.

Податоците, како што денеска изјави претседателот на РКЕ Марко Бислимовски, ќе се доставуваат на посебна веб апликација изработена во соработка со Електротехничкиот факултет во Скопје.

– На овој начин ќе добиваме редовно податоци од компаниите што ќе користат за следење на активностите на сите компании што имаат лиценци и ќе ни овозможат веднаш да реагираме при воочување на какви било неправилности во однос на функционирањето на пазарите. Тоа значи дека какво било прекршување од страна на учесниците на пазарите, оваа веб апликација ќе ни овозможи брза реакција со цел да оневозможиме антимонополско функционирање на овие лиценцирани компании, истакна Бислимовски на денешната прес-конференција.

РКЕ очекува и помош од Франција во делот мониторирањето на пазарите на електрична енергија и природен гас. Како што информира Бислимоски, изминатиот период е остварена посета на Француското регулаторно тело со кое е договорена понатамошна посета, а следната година се очекува нивни претставници да ја посетат нашата држава.

Би можело да ве интересира

РКЕ бара да определува конечна цена за водата и водните тарифи

Ана Ололовска

Прифатени најголем дел од барањата што ги поднесоа искучените од системот за парно греење

Ана Ололовска

РКЕ: Има интерес за изградба на фотоволтаични електрани кои ќе продаваат без повластени тарифи

Ана Ололовска

До РКЕ поднесени 1.300 барања од исклучени граѓани од парно, најголем дел позитивно решени

Ана Ололовска

РКЕ првпат ќе ја одреди цената на горивата по новата методологија

Ана Ололовска

Последен ден од МЕФ 2019

Ана Ололовска