Јавниот долг намален во третиот квартал

Од:

Министерството за финансии денеска ги објави податоците за државниот и јавниот долг за третото тримесечје годинава, според кои има намалување во однос на претходното тримесечје.

dobivaj vesti na viber

Заклучно со 30 септември 2017, државниот долг изнесува 3,87 милијарди евра или 37,8 проценти од БДП, што споредено со претходното тримесечје претставува намалување за 9,6 милиони евра, односно за 0,1 процентен поент .

Јавниот долг на Република Македонија, кој ги вклучува државниот и гарантираниот долг, за третото тримесечје годинава изнесува 4,69 милијарди евра, што претставува 45,8 проценти од БДП или споредено со претходното тримесечје претставува намалување за 16,8 милиони евра во апсолутен износ, односно за 0,2 процентни поени.

Од Минитерството за финансии посочуваат дека намалувањето на јавниот и државниот долг се должи на отплата на обврски за надворешен стар долг во вкупен износ 101,9 милиони евра.

Минситерот за финансии Драган Тевдовски декеска соопшти дека од почетокот на јуни нето задолжувањето и на домашниот и надворешниот пазар е 27 милиони евра.

Би можело да ве интересира

Албанија се задолжи со 650 милиони евра преку еврообврзница

А1он

Нето долгот на Македонија кон странство достигна речиси три милијарди евра

Жарко Настоски

Народна банка: Надворешниот долг се намалил за 64 милиони евра

Жарко Настоски

Пејачот на „Продиџи“ имал милионски долгови пред смртта

А1он

АНАЛИЗА: За станбени и потрошувачки кредити граѓаните должат скоро 2 милијарди евра

Наум Локоски

(ВИДЕО) Тевдовски: Државата должи 22 милијарди денари за неплатени обврски на јавните претпријатија и општините

Виктор Јованов