Албанија се задолжи со 650 милиони евра преку еврообврзница

Од:

Албанија преку обврзница на меѓународниот пазар се задолжи со 650 милиони евра, со што земјата по петтипат се задолжува на тој начин, информираше министерката за финансии Делина Ибрахимај, по седницата на владата.

Соопштувајќи детали од договорот рече дека таа еврообврзница е со рок на доспевање од 10 години односно во ноември 2031 година.

-Албанија се појави по петтипат на меѓународните пазари. Оваа важна операција беше успешно завршена вчера. Еврообврзницата е издадена со вредност од 650 милиони евра, со долгорочна каматна стапка од 3,75 и со рок на доспевање 10 години. Споредено со последните две еврообврзници издадени од нашата земја, оваа сегашна имаше вредност слична на онаа издадена во последните 2 години и во вредност еднаква на издадената во 2020 година, рече Ибрахимај, оценувајќи го како успех во историјата на албанската економија.

Според неа еврообврзницата ќе оди за финансирање на буџетските потреби за оваа и за 2022 година, но главно најголемиот дел ќе остане за 2022 година.

Албанија првпат со еврообрзница се задолжи во 2010 година кога позајми 300 милиони евра, вторпат во 2015 година со 450 милиони евра, третпат се задолжи со 500 милиони евра во 2018 година. Во јуни 2020 година, по четврти пат Албанија се задолжи со еврообврзница од 650 милиони евра, со каматна стапка од 3,6 отсто.

Би можело да ве интересира

ВИДЕО: Рама пречекан со тапани на пуштањето во употреба на „Патот на Арбр“ кој ги поврзува албанска Пешкопеја со Дебар

А1он

Заедничката седница на владите на Албанија и Косово

Албанија го ратификува договорот со Македонија за заеднички контроли на граничните премини

А1он

Албанија годинава со рекорден историски увоз на електрична енергија од 213 милиони евра

А1он

Земјотресот во Албанија почувствуван во западните делови од државава

А1он

Албаниан Пост: Макрон бара да се отворат преговорите со Албанија и Македонија до крај на годината

А1он