Хоџа спроти ставот на ССК: Минималната плата од 18.000 денари има за цел подигање и проширување на работничките права

Од:

Aнгажманите на Владата на Република Северна Македонија се минималната плата да биде 18.000 денари што има за цел подигање, проширување на работничките права, истакна денеска портпаролот на Владата Мухамед Хоџа на прес-конференција одговарајќи на новинарско прашање за ставот на Сојузот на стопански комори дека мерката е популистичка и дека ќе влијае на дестабилзиација на пазарот на труд.

– Оваа одлука треба да се случи во иднина и е во насока на пораст на правата на работниците, порача Хоџа.

Сојузот на синдикати на Македонија во понеделникот поднесе предлог до Собранието и до Министерството за труд и социјална политика за донесување закон со кој минималната плата треба да изнесува 18.000 денари. ССМ бара и висината на минималната плата да не биде пониска од 60 отсто од просечната месечна нето-плата во последните три месеци, како и спирално зголемување на сите останати плати во државата.

Ваквите барања веќе подолго време ги бара синдикатот, а како аргументи за зголемувањето на минималната плата ги посочува порастот на животните трошоци и најавите за зголемување на цената на струјата по Нова година.

По барање на ССМ се работи и на анализа за влијанието на минималната плата врз стопанството чии првични резултати, според нив, покажуваат дека покачувањето на минималната плата не влијае негативно, туку напротив позитивно на продуктивноста на работниците.

Од Сојузот на стопански комори (ССК) пак денеска порачаа дека зголемувањето на минималната плата како резултат на политички популизам, а не на функционални пазарни механизми или зголемена продуктивност на работната сила и зголемена економска активност, ќе доведе до намалување на работните места, раст на цените на производите и раст на сивата економија.

Според нив ваквата одлука ќе ги стави компаниите во дополнителен трошок, особено во период на здравствено-економска криза.

-Зголемувањето на минималната плата ќе влијае на намалување на мотивацијата на вработените кои досега биле попродуктивни, бидејќи голем број од деловните субјекти немаат капациети и моќи скалесто да ги зголемат платите на останатите вработени. Оваа мерка нема да роди со плод, со продуктивност, изјави Александра Андреева, член на управниот одбор на ССК.

Тие потсетија дека самиот закон има вграден механизам според кој минималната плата се зголемува во март секоја година.

-Така согласно член 4 од Законот, исплатената висина на минимална плата во бруто износ за месец март секоја година се усогласува со една третина од порастот на просечно исплатената плата во Република Северна Македонија, една третина од порастот на индексот на трошоците на живот и една третина од реалниот пораст на бруто домашниот производ, за претходната година, според податоците на Државниот завод за статистика, велат од ССК.

Заклучуваат дека проблемот со инфлаторните движења треба да се решава со зголемување на економската активност и создавање услови за развој.

Би можело да ве интересира

Потпретседател на ССК проф. д-р Симов: ИКТ секторот, туризмот и агро бизнисот главни сектори за соработка со Бугарија

Ана Ололовска

Просечна плата во октомври во Црна Гора е 720 евра

Влада: Просечната нето-плата во август зголемена за 11,3 %, достигна 31.871 денари

Ана Ололовска

Велигденов: Македонска пошта нема за плати оти државата троши пари на приватни пошти

Орце Костов

Сојузот на стопански комори 18 години репрезентативен глас на македонскиот бизнис

Ана Ололовска

ССК: Потребна е сериозна државна поддршка за справување со енергетското цунами

Ана Ололовска