Цените на недвижностите со континуиран пад

Од:

[staff name=”Јасна Атанасова” position=”Автор”][/staff]Народната банка на Македонија во редовниот Квартален извештај наведува дека индексот на цените на становите покажува пад од 0,5% на квартална основа, а претставува трето последователно намалување на вредноста на становите во текот на минатата година.

dobivaj vesti na viber

Покрај падот во периодот октомври-декември 2012 година, негативен тренд е забележан и во првите три месеци кога падот изнесувал 1,3%, а во второто тримесечје се засилил со намалување од дополнителни 1,8%. Од НБРМ велат дека падот на цената на становите годишно изнесувал 3,5% во последниот четврти квартал лани.

Во последниот извештај стои дека кредитирањето со станбени кредити почнало забрзано да расте од второто тримесечје на 2012 година. Трендот забавил во третото тримесечје, но продолжил да расте со иста стапка во последното тримесечје од минатата година.

Порастот на извршените градежни работи, зголеменувањето на бројот на станови и забавената динамика на побарувачката на пазарот за недвижности се главните фактори за континуиран пад на цените на становите во главниот град.

НБРМ ги составува пресметките за овој вид недвижности четири пати годишно, а резултатите се добиваат врз основа на податоците од огласите за станови кои се нудат во Скопје, објавени од агенциите во дневните весници.

 

Би можело да ве интересира

Годинава ќе ја завршиме со инфлација од 14,3 отсто, цените ќе ја празнат потрошувачката кошничка и следната година

Орце Костов

Инфлацијата во октомври 19,8 отсто, постои ризик да се зголеми повеќе

Орце Костов

Народната банка на Србија ја зголеми референтната каматна стапка на 4,5 отсто

А1он

ЕК: Народната банка презема соодветни мерки за справување со ценовните притисоци

Народната банка прва во светот според застапеноста на жените на раководни места во финансиските институции

Народната банка го објави Поимникот на термини од областа на банкарското и централнобанкарското работење