АХВ: Македонија до 2021. од увозник да стане извозник на свињи и месо

Од:

Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) презема активности Македонија да стекне статус на земја слободна од заразната болест – класична чума кај свињите и до 2021 година да почне да извезува свежо свинско месо, вели директорот на АХВ Зоран Атанасовски.

На денешната работилница „Унапредување на системот за идентификација и регистрација на животни од видот свињи“ Атанасовски информираше дека АХВ изработила акциски план во кој се придвидуваат повеќе активности меѓу кои и зајакнување на биосигурносните мерки во одгледувалиштата на свињи и мониторинг на присуство на вирусот кај дивите свињи во Република Македонија.

Би можело да ве интересира

АХВ подготви прирачници за операторите кои приготвуваат храна за градинките и училиштата

Ана Ололовска

АХВ: Високите температури опасност од труење со храна и за здравјето на животните

Ана Ололовска

ВИДЕО: За прв пат после 23 години и со карго транспорт, се извезе свежо македонско јагнешко месо во Јордан

Ана Ололовска

АХВ изготви прирачник со препораки за организирање на работата на угостителите во услови на пандемија

А1он

АХВ уништи над 85 тони небезбедна храна

Ана Ололовска

ВИДЕО: Рестораните пред отворањето задолжени да направат дезинфекција на опремата и објектот

Маја Илиевска-Пачемска